( ! ) Catchable fatal error: Object of class WP_Error could not be converted to string in /home/jone/idev.no/htdocs/wp-content/themes/thestation/functions/yoast-breadcrumbs.php on line 205
Call Stack
#TimeMemoryFunctionLocation
10.000050688{main}( )../index.php:0
20.000151288require( '/home/jone/idev.no/htdocs/wp-blog-header.php' )../index.php:17
30.03341723808require_once( '/home/jone/idev.no/htdocs/wp-includes/template-loader.php' )../wp-blog-header.php:16
40.03411724816include( '/home/jone/idev.no/htdocs/wp-content/themes/thestation/single.php' )../template-loader.php:34
50.04981852400yoast_breadcrumb( )../single.php:3

IPhone 3G, Apple, og ikke minst Netcom

Published on 22 July 2008 by Jone in Uncategorized

0

Helt siden IPhone hysteriet dukket opp (Dagbladet elsker tydeligvis å skrive om IPhone) har jeg egentlig hatt lyst på en. Mest fordi det virket som det endelig kom en mobil enhet som var akseptabelt å surfe på. Nå som Netcom har lansert sine priser må jeg si at jeg er utrolig skuffet. Når Netcom velger å ta en så høy pris, mister jeg all lyst på denne telefonen. Dingsen er laget for en eneste ting, og det er å bruke nettet. Se video, surfe, youtube, epost og så videre.

Netcoms pakker er på 100 megabyte, 250 megabyte og 1 gigabyte dataoverføring i måneden. Når skal norske teleleverandører innse at dataoverføring er noe brukere vil og må ha? Det er ingen som måler båndbredde i megabyte lenger. Jeg laster nå i skrivende stund Dagbladet.no, og i følge min Firebug tar Dagbladets forside nå rett under 1 megabyte å laste (973 kilobyte). Et nesten fire minutters klipp om Pycon 2008 på Youtube tar cirka 10 megabyte båndbredde. Netcoms billigste pakke koster 399 kroner i måneden og er da for 100 megabyte båndbredde. Hvis mine tall fra Firebug stemmer, betyr det altså at du kan se enten 40 minutter video fra Youtube, eller laste Dagbladet.no’s forside 100 ganger (sett at caching er skrudd av), før maksgrensa på abbonementet er nådd (og enda mer ekstreme priser PER megabyte blir introdusert). Jeg synes dette mildt sagt er hårreisende. Vi er i 2008, og det er fullstendig urealistisk at båndbredde via mobil skal være så latterlig høyt priset. Såvidt jeg vet er samtlige IPhone abbonementer i utlandet med ubegrenset dataoverføring!!! Og ja - prisene kan allikevel sammenlignes med Netcoms priser, som tilbyr .. nesten ingenting i dataoverføring.

Forstår ikke teleselskapene at internettbruken vil øke drastisk hvis de slutter med disse latterlige prisene? At markedet for nye tjenester som er tilpasset for mobil kommer til å eksplodere hvis man kan overføre uendelige mengder data istedenfor å betale flere kroner for hver megabyte som lastes ned? Det virker mildt sagt som om teleselskapene melker oss for penger. Man kan si det samme om SMS. SMS koster teleselskapene tilnærmet lik ingenting i båndbredde, men allikevel tar de en pris som er helt sinnsyk!

En annen men offtopic ting er andelen som teleselskapene tar på SMS-tjenester. Inpoc og lignende firmaer har omsatt for hundrevis av millioner på (i mine øyne latterlige) SMS tjenester som ringetoner, logoer, og alt annet dill som kan kjøpes til mobil. For hver eneste av disse overbetalte SMS-meldingene, har operatøren som sendte meldingen tatt 50% av kaka! Det finnes ingen andre bransjer i verden hvor de som leverer plattformen/teknologien kan ta 50% av det tjenesten koster. Hvis man får kredittkortbetaling på hjemmesiden sin, for virtuelle tjenester eller andre, kan man regne med at plattformleverandør (f.eks BBS) samt kredittkortinnløser vil ta en totalt rundt 2-5%. Når Netcom leverer en melding til deg som du skal betale 50 kroner for, tar Netcom cirka 25 kroner av den summen. Uansett hvilken tjeneste det er. De trenger bare levere meldingen. Dette sørger selvfølgelig for inntekter i milliardklassen. Tenk på alle reklamene du ser på TV og lignende for SMS-tjenester. Tenk da at på samtlige av de tjenestene tar Telenor/Netcom 50% av det brukerne betaler.

Tilbake til IPhone

Etter Netcoms lansering av IPhone i Norge mistet jeg all lyst på telefonen. Når Apple samtidig lanserer IPhone 3G og forteller at det fra nå av er umulig å dra fra butikken uten å aktivere telefonen og tegne 12-måneders abbonement… ja da blir interessen for denne fantastiske enheten bare borte.

Samtidig tenker jeg på Apple generelt. Jeg hater Apple. Ikke fordi de lager fine dingser, men fordi de gir fullstendig faen i brukeres rettigheter og/eller friheter. Jeg er dessverre eier av en Ipod da jeg fikk den i gave. Og joda, dingsen er fin den, lett å bruke og funky design. Problemet er selvfølgelig ITunes. Hva er galt med å oppføre seg som en tradisjonell MP3-spiller, og bli synlig som en USB-disk når den kobles til? Nei man må jo bruke det fantastiske programmet ITunes, som mildt sagt får hele maskinen min til å henge.

Apple er et tradisjonelt eksempel av vendor lock-in. Apple vil selv kontrollere hvordan du bruker enheten din og hvilke applikasjoner som kan kommunisere med enheten din. Slik er det selvfølgelig med IPhone også.

Det er kun utviklere som er godkjent av Apple som får lov til å utvikle applikasjoner til IPhone. Disse utviklerene må også betale “skatt” til Apple. Ideen bak fri programvare er at kode skal fritt deles, kopieres og kunne modifiseres. Det handler om hvilke friheter du som forbruker har i forhold til programvare og tjenester du tar i bruk. Apple går fullstendig i mot dette når de selv skal avgjøre hvem som får lov til å programmere applikasjoner til IPhone.

DRM vil aldri fungere!Apple promoterer og støtter DRM teknologi - noe samtlige teknikere med litt vett vet er teknisk umulig (lenge leve Cory Doctorow!). Steve Jobs har selv fortalt hvor forferdelig DRM teknologi er, og hvor mye Apple skulle ønske de slapp å støtte det - men samtidig utvikler de nye dingser og tjenester hvor DRM står svært sentralt. Dette handler ikke om forbrukerene - dette handler om penger, og å ha full kontroll over hvordan ting blir brukt.

Og ja, IPhone har innebygget GPS. Du som forbruker har ingen kontroll over når denne er i bruk. Du har heller ingen kontroll over hvilke applikasjoner som har tilgang til GPS-informasjon. For alt du vet blir din geografiske posisjon sendt til diverse servere på nettet uten at du får beskjed om det.

IPhone spiller forresten heller ikke åpne formater som Ogg Vorbis eller Theora.

Jeg må bare konkludere med at IPhone på ingen måte er noe for meg. Mer av prinsipp enn av økonomiske årsaker. Både grunnet Apple og Netcoms oppførsel. Jeg hadde virkelig håpet at Netcoms priser ville bli boikottet - men den gang ei. Netcom er selvfølgelig utsolgt på nettet og i flesteparten av sine butikker. Nordmenn går mann av huse for å få seg denne telefonen.

Her er forresten et flott bloginnlegg fra Free Software Foundation om hvorfor de synes både IPhone og Apple bør velges bort. De mener Apple og IPhone er farlig for forbrukerenes rettigheter - og jeg er enig. Forbrukeren bør ha full frihet til å tukle så mye de ønsker med alt de eier, og ikke begrenses til hva produsenten mener er passende for at de skal tjene mest mulig penger.

Leave a Reply