Magento versjon 1.1 lansert!

Published on 27 July 2008 by admin in Magento

0

Magento Commerce versjon 1.1 (beregnet for produksjon) er nå lansert og tilgjengelig for nedlasting fra Magentos hjemmesider. Dette er en svært viktig lansering og en drøss av problemer skal nå være fikset, samt en del ny funksjonalitet. Her er en liten oversikt over hva som er nytt i 1.1.

  • Flere produkt-typer - Magento har nå fått støtte for såkalte Bundled products, som er muligheten for å ha mange konfigurerbare produkter samlet under et produkt. Et godt eksempel på dette er for eksempel en PC-Bygger hvor man kan velge blant forskjellige deler når man skal sette sammen komponentene til en PC. En annen ny produkt-type er virtual products, som er produkter som ikke trenger informasjon om frakt/forsendelse. Denne vil sannsynligvis være en del av nedlastbare produkter som skal komme etterhvert (ifølge Magentos Roadmap).
  • Flere måter å konfigurere produkt - Blant annet tilpassede produktalternativer. Det innebærer at f.eks SKU kan bli generert automatisk basert på en verdi, slik at man selv slipper å lage SKU for hver utgave av et produkt. For eksempel hvis du har et produkt med SKU på CR00352, og dette produktet kommer i flere størrelser og farger, vil systemet kunne selv generere SKU på alle utgavene av produktet. Slik det er nå må man selv legge inn SKU på alle mulige utgaver av et produkt manuelt. En annen ny ting er personlige produkter. Det involverer ting som personlige graveringer, beskjeder og lignende informasjon som brukeren som bestiller kan bestemme (at f.eks en ring som er gave skal inneholde graveringen “Til kjære bla bla”.
  • Magento Core API - Via SOAP eller XML RPC kan man nå kommunisere med store deler av Magento’s database. Man kan hente ut informasjon om kunder, ordrer, produkter, forsendelser, fakturaer, produktattributter, bilder og mye mer. Man kan ikke bare hente ut men også opprette disse nevnte tingene. Dette gir et stort potensiale for tredjeparter som ønsker å integrere seg med Magento. Les mer om dette i dokumentasjonen.
  • Økt performance med 40% - Magento har selvfølgelig innsett at tidligere utgaver av systemet har vært altfor treg til bruk i produksjon. Det tok ofte 5-10 sekunder å laste en enkelt side i Magento, og det var som regel på ganske topp moderne servere. Selv med aggressivt cache og PHPacceleratorer med mer gikk det utrolig tregt. Nå mener de at på katalog- og salgs-delen har de økt hvor raskt siden laster med 40%. Jeg har selv testet dette og det er merkbart bedre. Det er langt ifra perfekt, men det begynner å nærme seg noe som er overlevbart. Det synes ihvertfall jeg etter å ha testet på min lokale arbeidsstasjon. Hvordan det blir i praksis med hundrevis av brukere inne samtidig får man se etterhvert. Administrasjonen skal også være vesentlig bedre, noe som er veldig bra, da også denne hadde store problemer. Det var ganske slitsomt å legge til produkter når det ved hver request var flere sekunders dødtid fordi man måtte vente på Magento.

Som du kan se på Release Notes for nyeste versjonen har de også utført et drastisk antall forbedringer og bugfixes.

Hvordan oppgradere

Takket være Magento Connect er det ganske lett å oppgradere til versjon 1.1. Du trenger faktisk ikke gjøre noe manuelt arbeid på serveren for å oppgradere. Ingen filer som skal kopieres, flyttes, installeres og så videre. Dette er veldig praktisk da det minimerer risiko for at noe galt skal skje. For å oppgradere må du trykke på Magento Connect under System-menyen i administrasjonen. Derfra må du logge inn på nytt. Der får du mulighet til å skrive inn en nøkkel for pakke som skal installeres. Der skriver du inn magento-core/Mage_All_Latest og trykker på knappen. Installasjonen skal da startes og du vil få opp beskjder i konsollvinduet etterhvert som ting blir installert.

NB: Magento anbefaler selv at du IKKE UTFØRER OPPGRADERINGEN DIREKTE PÅ EN INSTALLASJON SOM ER I PRODUKSJON. Ta kopi av systemet og prøv å oppgradere der, for å se om prosessen går fullstendig smertefritt. Hvis den gjør det kan du gjøre det med kopien som er live/i produksjon.

Problemer med søkemotorer (SEO)

Søkemotoroptimaliseringen til Magento bør forbedres drastisk før den kan kalles 100% søkemotorvennlig (noe de påstår i sin “feature list (pdf)”). De har fikset diverse småproblemer med indekseringen, men de har ikke fikset det viktigste. Det jeg mener er et av de største problemene med Magento og søkemotoroptimalisering er hvordan Layered Navigation blir håndtert. Layered Navigation er det som gir brukeren mulighet til å filtrere hvilke produkter vedkommende vil se ved å navigere i en meny til venstre (se bildet til høyre). Problemet er at uansett hvilke valg man velger i menyen du ser på bildet til høyre, vil ikke <title> og <h1> taggene på siden representere valgene man har gjort. Bildet til høyre er tatt når man ser på kategorien Klær, som dermed har underkategoriene Bukser, Gensere og så videre. Hvis du trykker på en av de linkene, vil <title> og <h1> taggene fortsatt inneholde bare Klær, og ikke den faktiske kategorien som man har valgt.

Dette fører til store problemer når det gjelder både indeksering og tilgjengelighet for andre nettlesere enn de tradisjonelle (f.eks screen readers og lignende). Google vil ved hjelp av disse linkene kunne indeksere tusenvis av forskjellige URLer som har helt identisk <title> og <h1> tagger. En søkemotor vil da aldri kunne skille mellom disse sidene, og vite hvilken som faktisk er mest relevant når noen søker etter Jakker, Kåper, og så videre. Hvis man deaktiverer Layered Navigation får man kun opp mulighet til å velge kategori. Hvis man da velger en kategori kommer man til en side som har tilpassede <title> og <h1> for den kategorien. Det er med andre ord slik man vil ha det, men da kan ikke brukeren filtrere på andre attributter (som farge, størrelse, designer/produsent, og så videre).

Jeg har skrevet om dette i Magento’s SEO forum før, men uten noe særlig respons. Har nå opprettet en egen tråd for det og forhåpentligvis vil en utvikler ta til seg dette problemet og gjøre noe med det. Dette er ikke det eneste problemet jeg har med søkemotorer og Magento men for øyeblikket det viktigste.

Magento vinner SourceForge.net’s pris for Best New Project

Og til slutt en morsom nyhet. SourceForge.net har i en god stund hatt avstemning på diverse priser innenfor open source programvare. Et par kategorier er f.eks beste prosjekt (OpenOffice.org), beste nye prosjekt (Magento), beste prosjekt for multimedia (VLC), utdanning (OpenOffice.org), beste verktøy for sysadmins (phpMyAdmin) og mange fler.

Magento har da altså vunnet i kategorin for beste nye prosjekt. Det er med andre ord tydelig at Magento har etablert seg som et seriøst prosjekt innen netthandel og sannsynligvis kommer til å vokse enda mer i løpet av den kommende tiden. Det blir spennende å følge med videre!

Her kommer noen linker som er relevant for dette innlegget:

Leave a Reply